Announcments - News Ανακοίνωση Καλλιστώ

Ανακοίνωση Καλλιστώ

E-mail Print PDF
There are no translations available.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΛΛΙΣΤΩ

03/08/2012

Η αρκούδα του Προφήτη Ηλία

Η αρκούδα επέστρεψε για τρίτη φορά χθες αργά τη νύχτα στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς, δίνοντας στίγμα από την χερσόνησο της πόλης. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα τηλεμετρικά δεδομένα και όπως ήδη ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς μετά από την ενημέρωση που είχε από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ, η επίσκεψη του ζώου στον Προφήτη Ηλία, εμφανίζει μια συγκεκριμένη κυκλικότητα, με μια συχνότητα περίπου μια φορά τον μήνα, με βάση τα στοιχεία που στέλνει το ραδιοκολλάρο. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ που λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ, έσπευσε στην περιοχή προκειμένου να εξεταστούν οι συνθήκες και να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες απομάκρυνσης του ζώου από την περιοχή. Παράλληλα, ενημερώθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του περιστατικού, σύμφωνα και με τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση της Παρασκευής 27 Ιουλίου με τους εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ (δείτε εδώ σχετικά).

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ βρίσκεται στην περιοχή και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, αν η αρκούδα δεν φύγει από μόνη της από την περιοχή μέσα στις επόμενες ώρες (υπενθυμίζουμε πως την προηγούμενη φορά η διάρκεια παραμονής τους ζώου στο σημείο αυτό ήταν 17 ώρες, ενώ στη συνέχεια διέσχισε και πάλι τη λίμνη με κατεύθυνση την Κρεπενή), θα πραγματοποιηθεί επιχείρηση απώθησης του ζώου με τη χρήση αποτρεπτικών μέσων και την κινητοποίηση τόσο της Αστυνομίας, όσο και του Δασαρχείου, με σκοπό να κατοχυρωθούν οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας.

Η ίδια τακτική θα ακολουθείται συστηματικά το επόμενο διάστημα, με την απαραίτητη συμβολή των υπαλλήλων του Δασαρχείου και της Αστυνομίας για να απομακρυνθεί το ζώο από την περιοχή της Κρεπενής, όταν αυτό επιστρέψει. Η χρήση αποτρεπτικών μέσων η οποία απαιτεί τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, δεν είναι εφικτή σε όλες τις συνθήκες για λόγους ασφαλείας (πχ. κατά τις νυχτερινές ώρες, όταν το ζώο βρίσκεται σε σημείο με πυκνή βλάστηση κ.λπ.), αλλά θεωρείται η ενδεδειγμένη μέθοδος, σύμφωνα και με το Πρωτόκολλο Επέμβασης που κατέθεσε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ την προηγούμενη εβδομάδα στο αρμόδιο Υπουργείο για έγκριση.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ και οι υπεύθυνοι του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Σε αλληλογραφία που ακολούθησε τη συνάντηση της 27ης Ιουλίου, ο τμηματάρχης της Διεύθυνσης Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας, συνέστησε την άμεση εμπλοκή της δασικής υπηρεσίας, τόσο στην ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής, όσο και στη αντιμετώπιση του περιστατικού, θεωρώντας απαραίτητη την ενεργό εμπλοκή των αρμοδίων με την ενίσχυση τους από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Παράλληλα, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στο πλαίσιο του προγράμματος Οικοεθελοντών που έχει ήδη ξεκινήσει στο πλαίσιο του έργου και θα διαρκέσει όλο το μήνα Αύγουστο, βρίσκεται στην περιοχή με εθελοντές και εθελόντριες, ενημερώνοντας τους κατοίκους της περιοχής.

Διαβάστε το φυλλάδιο του έργου LIFE Άρκτος/Καστοριά «Αν βρεθεί αρκούδα ή εσείς στο δικό της», στο οποίο θα βρείτε χρήσιμες οδηγίες. Επίσης για κάθε περιστατικό ζημιάς ή προσέγγισης στον οικισμό, καλείται στο Τοπικό Γραφείο του έργου στο τηλέφωνο 24620 82300.

anVretheiArkoudaStoDromoMas__1anVretheiArkoudaStoDromoMas__2

 

Για το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης πατήστε εδώ

 

Kastoria_Logo

Callisto1_logo

Contact Us

Arctos/Kastoria Life09

  • Address: 62 Grammou str, Kastoria
  • Telephone: (0030) 24670 83441
  • Fax: (0030) 24670 83442
  • Email: info@arctoslife.gr