Ανακοινώσεις - Νέα Νέο ατύχημα με αρκούδα

Νέο ατύχημα με αρκούδα

E-mail Εκτύπωση PDF

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», νέο ατύχημα με αρσενική αρκούδα βάρους 150 κιλών και ηλικίας 8-10 ετών, έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος, όταν τα ξημερώματα της Πέμπτης 26 Μαϊου 2011, προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, κοντά στο ρέμα Γκιώλη. Πρόκειται για το 11ο περιστατικό που σημειώνεται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας τα τελευταία 2,5 χρόνια, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινητόδρομου έχουν συμβεί και στο παρελθόν άλλα τρία τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.


Την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» ειδοποίησε το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων της Εγνατίας, αλλά όταν έφτασε στην περιοχή, δυστυχώς το ζώο ήταν ήδη νεκρό. Η αρκούδα μεταφέρθηκε από την ομάδα της «Καλλιστώς» και αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας, που θα γίνει από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Στο περιστατικό παραβρέθηκαν ακόμα η Τροχαία Καστοριάς και η Ομάδα Συντήρησης του Αυτοκινητόδρομου. Ο οδηγός, αν και σοκαρισμένος, είναι καλά στην υγεία του, ενώ το αυτοκίνητο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.


Η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και η έλλειψη κατάλληλων διαβάσεων άγριας πανίδας, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σε συνεργασία με την «Καλλιστώ» και την ΑΝΚΑΣ, ξεκίνησαν την υλοποίηση κοινοτικού προγράμματος LIFE στην περιοχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν φαινόμενα παρόμοιων τροχαίων ατυχημάτων. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται μεταξύ άλλων εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνητών αποτρεπτικών μέτρων, που θα εξασφαλίσουν ασφαλέστερο οδικό δίκτυο και μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων.

Λόγω της αναγκαιότητας που προκύπτει από το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται άγρια ζώα, είναι πρόδηλη η ανάγκη να ληφθούν αμέσως μέτρα στον κάθετο άξονα και για το λόγο αυτό η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, ως επικεφαλής εταίρος του έργου, σε συνεννόηση με την Εγνατία Οδό Α.Ε., έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την άμεση λήψη μέτρων σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας του κάθετου άξονα Ε45.

Παρόλα αυτά, πρέπει να τονίσουμε πως τα μέτρα αυτά μόνο βραχυπρόθεσμα μπορούν να λειτουργήσουν. Το πρόβλημα παραμένει μέχρι την τοποθέτηση πλήρως επαρκούς φράχτη από την Εγνατία Οδό Α.Ε σε όλο το μήκος του κάθετου άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει καταθέσει η «Καλλιστώ» από το 2008, σε συνδυασμό με την δρομολόγηση της κατασκευής κατάλληλων διαβάσεων πανίδας - πράσινων γεφυρών κ.λπ.


Η αντικατάσταση της περίφραξης αποτελεί πια ζήτημα ζωής και θανάτου, τόσο για τις αρκούδες όσο και για τους ίδιους τους οδηγούς!

 

Kastoria_Logo

Callisto1_logo

Επικοινωνήστε μαζί μας

Arctos/Kastoria Life09

  • Διεύθυνση: Γράμμου 62, Καστοριά
  • Τηλέφωνο: (0030) 24670 83441
  • Fax: (0030) 24670 83442
  • Email: info@arctoslife.gr